История на рециклирането

Привет от “Феникс Инверс” ООД

Нашата дейност не е нещо ново и непознато. Рециклирането е широко практикувана дейност от древността, един от неговите поддръжници е Платон още 400 години пр. н. е. От периоди когато ресурсите за производство са били недостъпни, археологическите разкопки намират изключително малко битови отпадъци (прах, счупени инструменти и съдове) , което говори за това че поради липса на материали за изработка всичко се е рециклирало.
В прединдустриалната епоха в Европа има доказателства за бронзови и други отпадъци които са били преработвани в други вещи. В Англия е имало специални хора които са събирали пепел от домовете на хората и са я превръщали в материал за изработка на брикети.
Индустриализацията рязко увеличава нуждата от материали. Освен парцали за текстилната индустрия започват да се търсят и все повече метални отпадъци, тъй като рециклирането им е по – евтино от добиването на нови метали. През 19 – ти век железопътните компании едновременно са и продавали и изкупували скрап. В началото на 20 – ти век растящата стоманена и автомобилна индустрия още повече увеличава търсенето на скрап. По това време по улиците на САЩ и Европа бродят хиляди т. нар. вехтошари, които събират стари вещи по домовете, като изиграват съществен принос за развитието на рециклиращата индустрия.

бутон за сайт

Етикети: , ,

Вашият коментар